De training gaat door De training gaat door. Laatste update: vr, 23/02/2024 - 16:17

Hoofdsponsors

Word lid van AC Westerlo

AC Westerlo in actie

AC Westerlo Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

U bent hier

Thomas Vanoppen goed op dreef

Thomas, aan het begin van het academie-jaar vertrok jij naar de Oostelijke Amerikaanse regio om er te gaan studeren aan Wake Forest university. We zagen je 2022 op fantastische wijze inzetten met een ongelooflijke winning-streak (als wij ons niet vergissen won jij al je wedstrijden in 2022). Wat zijn je doelen nog in de nabije toekomst?

 

Ik won tot dusver al mijn 1500m wedstrijden dit jaar met afgelopen weekend mijn eerste kampioenschap hier in de VS! Mijn eerst volgende doel is het NCAA kampioenschap, de enorm competitive Amerikaanse studenten competitie. Aller eerst moet ik mij weten de plaatsen door zowel in de reeksen, kwartfinales en halve finales binnen de top 5 te finishen. Indien dat het geval is krijg ik startrecht in de finale waar mijn doel de top 8 is. Beter bekend als een “all American honor” de zo goed als hoogst haalbare sport gerelateerde prijs in de NCAA. Nadien ligt de focus meer op het lopen van een snelle tijd op de 1500, hopelijk onder 3’36” wat zou betekenen dat ik ben geplaatst voor het EK alle categorieën in München.

 

Je ging naar de States om er iets bij te leren. Vorig jaar werd je na een tumultueus Europees kampioenschap 7de op de 1500m. In de States liep je al veel kampioenschapswedstrijden (met succes). Groeide je hierdoor op dat vlak?

 

Het EK was een eerste echte leerschool hoe belangrijk positionering en tactiek is op de piste. De gehele competitie hier heeft me gedwongen om op dit gebied te verbeteren aangezien er veel minder focus ligt op de gelopen tijden en winnen het enige is wat er echt toe doet. Dus ja inderdaad op dat gebied heb ik aan ervaring en tactische vaardigheden gewonnen puur door hier de wedstrijden te lopen.

 

Stel dat je met de extra ervaring die je nu hebt, je EK opnieuw zou lopen, zou je dan anders lopen?

 

Het EK op zich was voornamelijk door mijn val een enorme rollercoaster van emoties. Ik heb door die val met te veel schrik de finale aangevat. Ik denk dat de Thomas van dit seizoen een heel grote kans zou hebben om met een medaille naar huis te komen puur door beter te plaatsen en harder te durven lopen in de 2de/3de ronde.

 

We zien je deze zomer weer in België, uw seizoen in Amerika duurde al vrij lang. Ga jij in Europa nog veel races lopen? En indien zo welke afstanden?

 

Normaal is het plan om de limiet voor het EK te gaan na jagen en dus zeer snel te lopen meer dan wedstrijden te winnen. Uiteraard is deze planning onder voorbehoud van hoe ik me voel, het laatste dat nu mag gebeuren is tegen een overbelasting aanlopen. Maar de bedoeling is zeker om wat wedstrijden te lopen in Europa.

 

Net na uw oversteek van de oceaan sloot uw makker Pieter-Jan Hannes zich aan bij onze club. Pieter-Jan liet de laatste tijd al fantastische dingen zien. Mogen we ons binnenkort verwachten aan duels met PJ?

 

PJ focust zich voornamelijk op de steeple deze zomer maar is een enorme aanwinst geweest tot dusver! Hopelijk kunnen we mekaar een keer in de ogen kijken in een rechtstreeks duel maar dan wel zonder balken!

 

We zagen je voorlopig aan het werk in de 5000 (voorbereidingswedstrijd) & daarnaast uitsluitend 1500-en. Blijf je deze zomer focussen op de kortste afstand of maak je nog een uitstapje naar de 5000 of 3000?

 

De focus ligt puur op de 1500m, gezien mijn meer afstand georiënteerde training is een uitstap naar de 3000m niet uitgesloten maar zonder al te veel ambities, ik heb met enkel de 1500m al meer dan men handen vol!

 

Binnen Ac Westerlo zijn er veel 800m lopers die enorm benieuwd zijn naar uw capaciteiten op deze toch wel mythische afstand. Ga je deze fans ook plezieren door eens te starten op 2 rondjes rond een piste?

 

Starten aan een 800m is al vaak ter sprake gekomen zelfs vorig seizoen! Ik begin zelf erg benieuwd te geraken wat daar voor mij uit de bus kan komen dus indien de mogelijkheid zich voor doet en de vorm er is start ik met plezier een 800m.

 

 Wij zijn alvast benieuwd naar uw tijd op de 800m.

Buiten het sportieve zijn wij ook benieuwd naar het extra-sportieve leven ginder. Bij ons stond jij niet meteen bekend als een ochtendmens. Terwijl wij vernamen dat jullie ginder steeds heel vroeg opstaan om niet te moeten trainen in de hitte. Veranderde jij iets aan je slaappatroon of is ’s ochtends opstaan nog steeds een probleem?

 

De trainingen om 6u30 is enkel in het veldloop seizoen tijdens de herfst. Ik ben nog steeds niet echt een ochtendmens maar om 8u trainen zoals we dat nu doen begint meer en meer een gewoonte te worden. Het makkelijke is dat met een hele groep dat een stuk vlotter gaat en de verleiding om later op de dag alleen te lopen veel kleiner is. Mijn slaappatroon is niet echt veranderd er is enkel wat meer structuur aangezien het 6 op 7 dagen van de week hetzelfde uur is dat training start hier.

 

Jullie leven in een woning met enkele atleten. Namen je kookkunsten ginder ook al toe? Of laat jij het koken over aan anderen?

 

Mijn kookkunsten zijn hier absoluut meer dan toegenomen ! Zeker gedurende de weekends waar er wat meer tijd is wordt er samen gekookt en doe ik zeker mijn deel van het werk. Wanneer we met het team reizen worden maaltijden steeds voorzien dus dat maakt het makkelijk. Zo kan ik ondertussen al enkele heerlijke rijstschotels & pasta's maken.

 

Je bent nu enkele maanden weg, ondanks de zeer succesvolle campagne zal je soms wel enkele dingen missen. Welke events of andere Westelse momenten waren of zijn voor u toch een gemis?

 

Uiteraard komt niets voor niets en moet ik door hier te zijn veel dingen missen zoals vrienden en familie maar ook de abdijentocht bijvoorbeeld. Deze wedstrijd, waar ik steeds als helper mijn steentje bijdraag en vele lopers van Ac Westerlo het beste van zichzelf zie geven, ga ik dit jaar helaas moeten missen. Desondanks weet ik dat dit een topdag gaat zijn voor de gehele club en gemeente!

 

Nog veel succes in de states!