De training gaat door De training gaat door. Laatste update: vr, 23/02/2024 - 16:17

Hoofdsponsors

Word lid van AC Westerlo

AC Westerlo in actie

AC Westerlo Nieuwsbrief

Volg ons op Facebook

U bent hier

Crossweetjes

 

De periode van begin november tot eind maart wordt in het atletiekmilieu aanzien als het winterseizoen. Haast elke zondag is er ergens wel een veldloop/cross waaraan je kan deelnemen.  Ook worden er indoorwedstrijden georganiseerd in Gent, Heusden, Hoboken, ...

 

Op onderstaande webpagina vind je alle wedstrijden georganiseerd door Atletiek Vlaanderen.

www.atletiek.be/competitie/atleten/winterkalender-2018-2019

 

Onze moederclub ACHL stipt enkele wedstrijden aan waar altijd ACHL-trainers aanwezig zijn:

www.acherentals.be/paginas/wedstrijden.php

 

VELDLOOPWEETJES

Wat neem je mee naar een veldloop?:

 

KLEDIJ:  Omdat het winter is neem je zeker voldoende kledij mee, zodat je al niet onderkoeld aan de start komt en ook na de wedstrijd wat kan aandoen om uit te lopen.  In een cross loop je al eens door plassen of in de regen, dus zorg zeker voor reservekledij en eventueel zelfs reserveschoenen. Bij temperaturen rond het vriespunt zijn muts en handschoenen zeker aan te raden. Een handdoek om je af te drogen is zeker geen overbodige luxe. De meeste crossen voorzien ook steeds kleedkamers met douches.

 

SCHOENEN:  De meeste atleten lopen een cross met spikes (met pinnen van 8 tot 15mm) Dit is echter niet verplicht, ook met gewone loopschoenen kan je crossen, je hebt dan wat minder grip op de ondergrond.

 

DRANK en ETEN:  Een sportdrankje of watertje vooraf en een drankje of voedingsrijke koek of stuk fruit voor na de wedstrijd.

 

PARCOURS: Bij een veldloop loop je op een afwisselend parcours: bos, heuvels, veld,… het exacte te lopen parcours hangt steeds uit op de plannetjes die de organisatie omhoog hangt. Het is zeer belangrijk dit parcours voor de wedstrijd te verkennen. Dit doe je best door al wandelend de volledige omloop te doen en op de gevaarlijke punten (bochten, boomstronken etc.) te letten.

 

OPWARMING: Onze club voorziet steeds een groepsopwarming voor jeugdatleetjes. Deze opwarming begint steeds 40 minuutjes voor de wedstrijd zelf start. Om deel te nemen aan deze groepsopwarming dien je te verzamelen aan de Ac Herentals tent (Blauwe party-tent met opschrift Ac Herentals)

 

START: Aan de start houd je best je warme kledij (lange broek en trui) zolang mogelijk aan. De starter geeft het signaal dat de atleten zich moeten klaarmaken. Hierna geef je je kledij aan je begeleider. Er zijn telkens 2 startlijnen: de achterste is de wachtrij. Als men KLAAR roept mag je naar de echte startlijn,2 meter verder, gaan en na het pistoolschot is de wedstrijd begonnen.

 

AANKOMST: Het is raadzaam meteen na aankomst je warme kledij weer aan te trekken. Je begeleider staat liefst klaar met je droge kleding.

 

UITLOPEN: Om stramme spieren te vermijden is het raadzaam na de wedstrijd heel even rustig te joggen (cooling down)

 

CLUBTRUITJE: Wij lopen onze wedstrijden met het clubtruitje van Ac Herentals, deze zijn te verkrijgen in volgende webshop:

http://www.vermarcsport.com/nl/clubs/achl

  

STARTNUMMER: Je officiële VAL-nummer wordt vooraan op je clubtruitje bevestigd met veiligheidsspelden.

 

CROSSKAARTJE: Op elke wedstrijd schrijft een ACHL-verantwoordelijke crosskaartjes (dit is de eigenlijke inschrijving) Deze kaartjes zijn gratis en de verantwoordelijke kan je steeds vinden aan de ACHL-tent. Dit kaartje hang je met een veiligheidsspeld vast aan de achterkant van je VAL-nummer. Bij aankomst geef je dit af aan de organisatie.

 

INKOM: De inkomprijs voor de meeste crossen bedraagt 5 euro, atleten komen echter GRATIS binnen en nemen GRATIS deel aan de cross (uitgezonderd veldlopen in limburg).

 

PODIUM: De eerste 3 lopers krijgen medailles tijdens de podiumceremonie. Onze club vraagt dat wij dit steeds doen in ons clubtruitje.

 

PRIJZENTAFEL: Op bijna elke cross voorziet men een prijzentafel. Ongeveer 1 uur na de aankomst van de loper mag hij/zij volgens de uitslagvolgorde een leuke prijs gaan kiezen aan deze tafel. Opgelet: wees hier wel tijdig bij, want men wacht geen uren op een atleet aan de prijzentafel.

 

 

Surf naar de site van de Vlaamse Atletiekliga: www.atletiek.be